SETT BEDRE DAGER: Det nå gamle hovedbiblioteket er slitt i strukturen.

Hovedbiblioteket avslutter med et smell

Helt siden 1785 har Deichman Bibliotek vært en stor del av kulturen i Oslo. Nå skal det åpnes et nytt bibliotek, som blir starten på et nytt kapittel i Deichmans over 200 år gamle historie.

Publisert Sist oppdatert

Det står 23 forskjellige Deichman biblioteker rundt om i Oslo, og hovedbiblioteket har i mange år ligget i Akersgata. Dette biblioteket er stengt, og skal oppgraderes til et større bibliotek på Bjørvika, lokalisert et steinkast unna Operaen.

Fakta

  • Karl Deichman var en boksamler som levde på 1700-tallet.
  • Han hadde en samling på over 6000 bøker, og valgte å testamentere disse til Christiania by.

Deichman hovedbibliotek i Akersgata har planer om å gå ut med et smell og arrangerer en avslutningsfest for alle som måtte ønske å delta. Arrangementet er 18. januar 2020 og det er over 37 000 mennesker har trykket «interessert» på arrangementet, på Deichman sin facebookside.

Byråd for kultur, idrett og frivillighet, Rina Mariann Hansen, har blant annet ansvar for utviklingen av bibliotek i Oslo, og hun gleder seg til det nye biblioteket åpner.

– Jeg har gledet meg til dette i mange år, og jeg håper mange tar turen. Jeg tror de får snudd på synet sitt på hva et bibliotek er.

Satsing i Oslo

STENGT: Hovedbiblioteket i Akersgata er stengt, men åpner dørene en siste gang 18. Januarl

Det nye Deichman hovedbiblioteket skal inneholde restaurant, kinosal, og kafeer, og de har satt seg et mål om å ha to millioner besøkende i året, sammenlignet med det gamle hovedbiblioteket som hadde rundt 300 000 besøkende i året.

– Vi kommer til å ha mange arrangementer, lengre åpningstider og større kapasitet, forteller Hansen om hvorfor hun tror at to millioner besøkende er oppnåelig.

Hansen forklarer at bibliotek har vært en satsing i Oslo, og at mange av lokalbibliotekene har blitt pusset opp. Men da hun var på biblioteker i Århus i Danmark, og Helsinki i Finland, skjønte hun at hovedbibliotekene der, var noe helt annet.

Kulturbyråd Hansen mener at å satse på bibliotek er noe av det mest moderne man kan gjøre som et samfunn. Oslo ligger etter på lånetallene i de skandinaviske hovedstadene, og hun ønsker å endre på dette.

– Vi ser på bibliotek som gratis kunnskap, utvidelse av horisonter og et sted som tilbyr felles opplevelser, forteller Hansen.

SNART KLART: 28. Mars åpnes dørene for publikum til det nye hovedbiblioteket.

Mer appellerende til studenter

Thea Brendsrød (21) er student som tar opp fag og ofte benytter seg av bibliotekene i Oslo. Hun bruker Deichman bibliotekene til å gjøre mye av arbeidet sitt, og hun gleder seg til å se hva det nye biblioteket kan tilby.

– Jeg pleier alltid å sitte på Deichman som ligger på Schous plass. Jeg gjør lekser og leser til prøver her.

Brendsrød har brukt en del av lokalbibliotekene rundt om i Oslo. Det nye hovedbiblioteket ønsker å ha tilbud som skal virke mer appellerende for studenter, enn kun det å lese et sted

– Jeg kommer nok til å teste ut det nye, det er gøy å prøve noe nytt, forteller Brendsrød

Powered by Labrador CMS