Berliner Dom befinner seg i Europas ateistiske hovedstad
Berlins største kirke. 6,270 kvadratmeter. Den evangeliske kirken Berliner Dom har stått siden 1905.
Historien startet mye tidligere, fra 1500-tallet ble kirken brukt som gravplass for kongelige, vår egen Elisabeth av Danmark, Norge og Sverige ble gravlagt her i 1555. Kirken har over tiden vært gjennom to skifter, dagens arkitektur er ikke som tidligere arkitektur. Den tyske keiseren Vilhelm II tegnet grunnskissen, men ga arkitekten Julius Raschdorff, professor ved Technische Hochschule Charlottenburg, i oppdrag å bygge den nåværende domen. Grunnstenene ble lagt i 1894 og den 27. februar 1905 ble bygningen innviet.
Berliner Dom sto urørt i 35 år, men Tysklands tap under andre verdenskrig førte til massebombing av Berlin. Kirkens hovedbygg ble sterkt ødelagt. Oppbyggingen tok tid og kirken åpnet først i 1993, men restaureringen var ikke ferdig.
29. juni 2002 ble Berliner Dom ferdig restaurert og hele kirken har stått åpen siden.
Mindre religion, mer kultur
Som resten av den vestlige verden er antall troende, enten du er muslim eller kristen på vei nedover. I Berlin har de hatt økende ateisme, ofte blir byen referert til som «ateist hovedstaten i Europa».
Allerede i 2010 så man et fallende antall kristne i Berlin. Kun 30% av befolkningen identifiserte seg som kristen, men nye tall fra 2016 viser at på 6 korte år har antall kristne blitt redusert til bare 16%, tallene viser til at hele 60% av befolkningen av Berlin tilhører ingen religion.
Dagens Berliner Dom
800 mennesker deltar i gudstjenesten hver søndag i Berliner Dom, men kirken er også et kulturelt senter. Det holdes minst 80 eventer i året og kirken samarbeider med en rekke skoler da spesielt britiske skolebarn som kommer å besøker.