Sachsenhausen, Oranienburg:

SACHSENHAUSEN: Det var her flere tusen satt fanget både før, under og etter krigen. Her ble også mange henrettet. Foto: Ole Johannes Ferkingstad

Her ble de sendt for å dø

Publisert

Hitler sin historie startet allerede før krigens utbrudd i 1939 da han forsøkte å etablere en totalitær stat.

Da den verdensomspennende økonomiske krisen utartet seg i 1929 økte nasjonalistenes oppslutning, og i 1933 dannet han regjering.

Hitler skapte da det han kalte et «tredje rike», som var et ensrettet Tyskland der opposisjon og fagforening ble forbudt. Det var også da jødene begynte å bli forfulgt, samtidig som media ble strengt kontrollert.

«Jødeproblemet»

Under krigen gav Hitler ordre til SS (troppen til Hitler journ.anm.) om å starte utrydding av politiske motstandere, homofile, kriminelle og personer som ikke tilhørte den tyske eller såkalte ariske rase.

De som ble hardest rammet av dette var jødene, hvor over seks millioner ble drept under krigen. Nazistene, som de ble kalt, så på dette som «den endelige løsningen på jødeproblemet».

Totalt skal åtte millioner mennesker ha blitt drept av nazistene i konsentrasjonsleirer.

En av disse leirene hvor mennesker ble sendt for å henrettes var Sachsenhausen i Oranienburg. Området er nå gjort om til et slags minnesmerke hvor folk kan komme å få høre historien til Sachsenhausen.

Turistguide på stedet Kai Sugita forteller at ca. 100 000 tusen døde av forskjellige årsaker da de satt fanget der.

– De døde av ting som sykdom, underernæring, voldsutøvelse fra vokterne, medisinske eksperimenter og lungebetennelse samtidig som mange ble henrettet. Noen fanger ble også sendt rett til henrettelse og ble ikke registrert i leiren, så det totale dødstallet er derfor ukjent, sier han.

GUIDE: Kai Sugita jobber som guide ved Sachsenhausen og kan mye om konsentrasjonsleirens grusomme historie. Foto: Ole Johannes Ferkingstad

Ifølge Sugita ble de første fangene sendt til Sachsenhausen allerede i 1936, som da var tyske politiske fanger. Det skulle ta to år før det kom flere til.

– I 1938 kom det flere fanger som romenere, homofile, jøder, Jehovas vitner, tidligere straffede og andre som ifølge naziregimet ble definert som uønskede ut fra hvilken etnisk eller sosial befolkningsgruppe de tilhørte.

– Etter krystallnatten i 1938 økte antallet jødiske fanger med 6000, men de ble som oftest sendt videre til andre leirer som Auschwitz, forteller han.

Norske fanger

Men det var ikke bare homofile, jøder og politiske fanger i konsentrasjonsleirene. Også norske personer tilbrakte noe tid i konsentrasjonsleir i Tyskland.

Sugita forteller at Sachsenhausen var den leiren de satt mest nordmenn.

– Forholdene i 1941-1943 var vanskelige, og dødsfallet blant norske fanger om tidlig. Fra 1942 (på sommeren) ble de norske fangene samlet i en engen brakke, og forholdene på sykebrakka ble betydelig bedre i 1943. Der var også Røde Kors en viktig hjelp, innrømmer han.

Det var ca. 200 nordmenn som døde i Sachsenhausen.

LES OGSÅ: Hvem kjøpte Einar Gerhardsen fri fra nazistene?

Powered by Labrador CMS