Fikk avslag på forslag om skøytebane
Om sommeren må småbarnsmoren bruke hørselsvern i sitt eget hjem. Likevel er en skøytebane for mye å be om.
Malin Charlotte Findley (40) er psykolog og småbarnsmor til to jenter. Opprinnelig var planen å flytte hjem til Asker da nummer to ble født. Slik ble det ikke. Nå etterlengter Løkka-moren at kommunen prioriterer utendørsområdene for barnefamiliene på Grünerløkka.
På trilletur
En rolig formiddag i februar er Findley på trilletur med datteren på fire måneder. Hun spaserer ofte gjennom Sofienbergparken, som er hennes nærmeste nabo. Her har hun tilbragt mye tid opp gjennom årene.
Sofienbergparken ligger mellom Toftes gate, Helgesens gate, Trondheimsveien og Sofienberggata. Parken er en av de mest brukte parkene i Oslo, hvor Friluftsetaten har talt 3 000 besøkende på en sommerdag.
Vanligvis er den 74 mål store parken full av liv. Men nå er den forholdsvis tom, og de store grøntområdene er dekket av ujevn is.
– Jeg stortrives som mamma i storbyen. Løkka har gode muligheter til å introdusere barna mine for mangfold og kultur, noe jeg ikke tror at distriktene kan matche, sier hun.
Likevel føler hun at utemiljøet ikke blir tilstrekkelig prioritert av kommunen. Midt i parken står et lite klatrestativ som nylig er blitt oppgradert. Findley er glad for at dette er noe som blir prioritert, men føler samtidig at det mangler et større engasjement.
Fikk avslag
Tidligere har det vært en skøytebane i parken, men de siste årene har ingen sett noe til den.
Findley sendte inn en søknad om å få tilbake skøytebanen, da hun tenkte at dette ville vært hyggelig for barna som bor i området.
– Jeg mener jo at Sofienbergparken har fantastiske muligheter til å være en aktiv park for både små og store. Men sånn parken ser ut nå så er den veldig halvveis, sier småbarnsmoren.
Hun etterlyser bedre vedlikehold og utvikling av parken for å gi familiene på Løkka flere aktivitetsmuligheter. Dessverre fikk hun avslag fra kommunen på grunn av utfordringer knyttet til kostnader.
– De svarte meg at det var for store temperatursvingninger for at en natur-is kunne opprettholdes, og at en kunstis ville være for kostbar, forteller hun.
Findley er for tiden i mammaperm, men jobber til vanlig som psykolog ved Lovisenberg sykehus. Som både småbarnsmor og psykolog er hun spesielt opptatt av barnas psykiske helse.
– Det er så viktig at barna lærer nye aktiviteter. De har et behov for variasjon, og da holder det ikke bare med en akebakke, sier hun.
Forskjellige prioriteringer
Findley stiller spørsmål ved kommunens prioriteringer. På Grünerløkka bor det mange småbarnsfamilier i leiligheter, og hun mener derfor at uteområdene bør prioriteres.
– Hver sommer arrangeres det en festival som stenger av parken og lager mye støy. Det går på bekostning av både trivsel og muligheten for familier til å bruke parken som en møteplass, sier hun.
Findley forteller at festivalen medfører så mye bråk at hun og familien må gå med hørselsvern inne i leiligheten.
– Jeg regner jo med at kommunen tjener en del penger på å ha den festivalen her. Da burde det jo dryppet litt ekstra over på oss som både plages av støy, men også mister en viktig møteplass i de ukene, sier hun.
Ikke forsvarlig
Lars Erik Hansen, som er bydelsoverlege, hevder at det ikke er ressursmessig forsvarlig å ha naturis i Sofienbergparken. Dette er knyttet til de store temperatursvingningene i en normal vintersesong.
Hansen nevner at alternativet til naturis er kunstis. Dette krever store økonomiske ressurser og kontinuerlig personellinnsats gjennom hele sesongen.
– Temaet har vært oppe til diskusjon tidligere, forteller han.
Hansen bekrefter at det tidligere har vært forespørsler til Bymiljøetaten angående muligheten for å etablere kunstis på Grünerløkka, men gir ingen spesifikk forklaring på hvorfor det ikke ble innvilget midler til dette formålet.