UTESERVERING: Trygve (venstre) og Atle (høyre) nyter årets første utepils.

St. Hanshaugens
«vannhull» slukker sosial tørst

22. mars stengte kranen til St. Hanshaugens mange skjenkesteder på grunn av Covid-19 viruset. Den 6. mai åpnet regjeringen gradvis opp for alkoholservering igjen.

Publisert Sist oppdatert

Ikke veldig bekymret

Langs trikkeskinnene nedover mot Bislett stadion finner vi Trygve og Atle godt plassert med en pils i hånda og et glis som går fra øre til øre.

På spørsmål om smittefaren skremmer dem, er de samstemt.

– Helt forferdelig, steng ned hele sjappa, humrer Atle sarkastisk. Nei, ingenting er sikkert så klart, men jeg er ikke veldig bekymret nei.

– Akkurat nå føles det ut som det er større sjans for å bli påkjørt, sier Trygve mens han peker mot trikkeskinnene. Dessuten stoler vi på myndighetene og regner med at de har gjennomført en god vurdering på dette.

Hviler et stort ansvar på eierne

OMRÅDEDIREKTØR FHI: Professor Geir Bukholm

Hvis man kan klare å ivareta i de generelle smittevernreglene som gjør det mulig å holde smittepresset nede, er en re-åpning av samfunnet å anbefale.

Professor Geir Bukholm er Områdedirektør for smittevern, miljø og helse hos FHI.

Hvordan er vurderingen for økt smittefare i forbindelse med åpningen av skjenkesteder?

– Vurderingen er lik andre deler av samfunnet, men innen denne sektoren er det et tilleggsmoment, nemlig servering av alkohol. Dette kan potensielt føre til en atferd som gjør at det er mindre sannsynlig at man opprettholder smitteverntiltakene. Dette er helt klart et moment som må vurderes med tiden, sier Bukholm.

– Bekymringen for smitte er tett knyttet til opprettholdelsen av smittvernsreglene. Her ligger det et stort krav til eier rundt det å opprettholde de rutinene som ligger i påleggene. i de ulike, forteller Bukholm.

FULLT HUS: Store Stå Sportspub med full uteservering så raskt regjeringen åpnet opp.

I første omgang er det kun skjenkesteder som tilbyr matservering som har fått lov til å åpne dørene.

Blant de finner vi Store Stå, en sportsbar, som ligger i bunnen av Thereses gate.

Store tap

Daglig leder hos Store Stå, Geir Petterson melder om et stort omsetningstap over nesten to måneder. Til tross for økonomisk støtte fra staten dekker ikke dette tapt omsetning, kun en del av de faste kostnadene.

­

IKKE BEKYMRET: Geir Petterson.

– Vi har vært nødt til å permittere alle ansatte i denne perioden. Nå har vi endelig fått åpnet, men det er med begrenset åpningstid og avstand mellom bord/gjester betyr mindre klientell og dermed mindre penger inn, sier Petterson.

Er du bekymret for smittefare?

– Nei, jeg er ikke mye bekymret for smitte. Vi har fulgt alle smittevernregler, og så lenge alle gjestene og de ansatte følger reglene så vil det gå bra.

Eier av Døgnvill burger og Søvnløs Bar, Tarje Haakstad, har som, Petterson fulgt smitteverntiltakene fra regjeringen og Folkehelseinstituttet til punkt og prikke. I tillegg har han delt opp de ansatte i to, slik at de aldri møtes.

Smittevernreglene vil ha en effekt om de følges, men påvirket av alkohol kan vi fort glemme oss litt.

FORNØYD: Haakstad kan endelig servere kundene sine etter to svarte måneder.

­­– Her har både jeg, de ansatte og gjestene et ansvar. Vi har tatt alle forhåndsregler, og så lenge dette opprettholdes er jeg ikke veldig bekymret.

Døgnvill burger er åpnet igjen, men «Søvnløs Bar» som ligger vegg i vegg blir holdt stengt.

– Ja, dette er en veldig intim bar, denne vil vi holde stengt igjennom hele denne krisen.

På grunn av avstandsreglene, reduseres inntekten til Haakstad med 30%. I tillegg må han altså holde baren sin stengt.

FOR TRANGT: Søvnløs bar tilfredsstiller ikke reglene om avstand og må derfor holde stengt.

Hvilken effekt vil dette ha på smittefaren? Svaret får vi med tiden.

Powered by Labrador CMS