Lederne i AUF Oslo får kommentarer på klær og utseende fra partikollegaer
Klær er ikke bare klær i politikken, mener ungdomspolitikere og moteekspert.
– Jeg ser poenget i å snakke om politikeres klesstil, men ikke at det skal være hovedfokuset, sier Varin Hiwa, leder i AUF Oslo.
Sammen med nestleder i AUF Oslo, Sigrid Moland, reagerer Varin på oppmerksomheten og kritikken knyttet til hva kvinnelige politikere har på seg. Hun trekker frem debatten om Hadia Tajiks bokomslag og debattinnlegget av Karoline Holmbø Høibo i Stavanger Aftenblad i fjor, hvor Høibo kritiserer førstesidebildet av Hadia Tadjik.
– Mener dere bildet av Tajik ødelegger for deres muligheter til å drive politisk arbeid i fremtiden?
– Nei, det baner vei. Politikk handler om mennesker, og mennesker er forskjellige, sier Moland.
Hvem er penest
Fra de var 16 år har både Varin Hiwa (20) og Sigrid Moland (20) vært aktiv i politikken gjennom AUF.
Før Varin ble valgt som leder i AUF Oslo var hun nestleder sammen med Sigrid. I denne perioden opplevde de at partikolleger satte utseende deres opp mot hverandre.
– Det ble stilt spørsmål om hvem som var penest av meg og Sigrid, og at Sigrid var den pene av oss. Slike ting sies som en spøk, noe som gjør det vanskelig å konfrontere personen, forteller Varin.
Klær som verktøy
Varin og Sigrid forteller at klesstil er et gjennomgående tema i politikken, men at dette ikke nødvendigvis er bevisst.
– Jeg har blitt drillet på utseende og klær i politiske sammenhenger, men jeg tror ikke denne drillingen er bevisst, sier Sigrid.
Da Varin ble en del av ledelsen i AUF Oslo fikk hun en beskjed om hvilke klær hun burde bruke i sammenhenger hvor hun skulle representere partiet.
– Jeg har fått en oppskrift av en partikollega på «ordentlige klær», slik som dressbukse og svart høyhalset, jeg burde ha liggende på kontoret for å bruke ved politiske anledninger. Dette var nok for å bli tatt seriøst. Klær er jo et verktøy, forteller Varin.
Bevisst valg
VGs moteekspert og journalist i MinMote Elise A. Guldbrandsen, er enig i at klær kan brukes som et politisk verktøy.
– Både menn og kvinner har klesstil som verktøy. De med en sånn posisjon bør ha en tanke bak hva de har på seg.
Guldbrandsen har blant annet skrevet om klesstilen til USAs visepresident Kamala Harris, og trekker frem hvordan Harris bevisst velger klær.
– Klær er ikke bare klær. Kamala Harris har selv uttalt at hun valgte å gå i Converse-sko for å vise at hun er en del av folket, forteller Guldbrandsen.