Til Skogen for norsk design
Søndag var det duket for “Tidenes vintage og retrosalg i Oslo” på Galgeberg. Et knippe bruktbutikker i området stod bak arrangementet, blant dem Skogen Design.
Klokka har rukket å bli 14.13. Det yrer av folk som har samlet seg utenfor, og køen inn til Skogen er lang. Koronarestriksjonene tillater kun 10 personer å oppholde seg inne i den lille hjørnebutikken. I åpningen står Emma Rise Sanne (23), og sluser folk gjennom med et smil og et blidt “Hallo!”. Inne i butikken flyr Brian Noguera-Gabrielli (41) rundt, og bistår kunder med hva de måtte trenge av hjelp.
La det bli lys
– Jeg elsker lamper, jubler Noguera-Gabrielli, mens han peker mot sin favoritt.
Og kjærligheten er tydelig. Det er en overflod av lamper, men ikke sånn at det gjør noe. Fra taket henger det en 12-15 på rekke og rad, alle med sine helt egne historier.
–Det er ikke mangel på særpreg. I denne butikken ligger fokuset på kvalitet, unike design og det retro-imaget som tidvis dukker opp igjen, påpeker Rise Sanne.
For Rise Sanne er et av høydepunktene når noen kommer innom, ser en stol eller en kopp og utbryter at “akkurat sånn hadde bestemor hjemme hos seg!”.
–Da får jeg en veldig god følelse, når noen kan gjenoppleve et barndomsminne gjennom et møbel vi har her.
Nordisk design
Brian Noguera-Gabrielli oppdaget nordisk design, og falt pladask gjennom et kurs i kunsthistorie i Madrid. Der jobbet han som ortoped, etter å ha tatt medisinutdanningen på foreldrenes bestilling hjemme i Colombia.
Sammen med partneren, Kim Noguera-Gabrielli fra Tønsberg, flyttet de til en toroms på Kampen. Mens Brian ventet på muligheten til å få legelisens i Norge, studerte han gamle designmagasiner. Slik lærte han seg norsk, samtidig som han fikk dyrket interessen for det minimalistiske, nordiske uttrykket.
Skogen Design ble til i 2014, da leiligheten til paret begynte å fylle seg vel opp med skatter Brian tok med hjem. De startet opp en nettbutikk, og ettersom interessen fra folk økte i takt med at Brian fant mer, åpnet de dørene på Galgeberg.
Som eneste ansatte hos Noguera-Gabrielli x2 deler Emma Rise Sanne den samme interessen for alt som har med design å gjøre. Hun er selvlært gjennom det vide internett, og setter pris på å ha et sted hun kan komme til og “nørde om temaet” for folk som gjerne vil vite mer.
–Det er stort sett kun norske design vi tar inn, med unntak av noen småting, sier Rise Sanne mens hun viser frem en lampe fra Italia og et fat fra Frankrike.
Prislappen kan virke noe stiv, men det kommer av flere grunner, forteller Rise Sanne og Noguera-Gabrielli. Det tar tid å søke etter og håndplukke design til butikken som folk vil kjøpe. Det må være en viss standard og kvalitet, som høyner prisen. Noen av de norske møblene som folk er ute etter nå er også veldig sjeldne.
– På 80-tallet var det noen som syntes at furu var mye finere enn eiken som tidligere ble brukt, og mange norsk-designede møbler gikk tapt på sankthansbålet, sier Rise Sanne mens hun rister på hodet.
Noe gammelt, noe nytt
Selv om 80-tallet ikke godkjente, er det flere og flere som nå etterspør interiørstilene fra 1930-1970. Det gjør at de gamle variantene har kommet i ny produksjon, noe Noguera-Gabrielli synes er gøyalt. Personlig liker han best å handle vintage. Både fordi han liker vintage, men også fordi han synes gjenbruk er en god ting.
– Det handler om å kunne ta vare på gjenstander andre ikke vil ha, men som jeg ser stor verdi i. Jeg kan finne møbler som er veldig gamle, men som likevel er hele og fine.
Skjønt at fokuset på gjenbruk er en viktig del av Skogen, lar de også nye kunstnere stille ut sine verk nå og da. Fremover vil en ny, norsk kunstner få sine verk utstilt i en måneds tid, med all fokus på seg. Det vil åpne muligheter.
Skattejakt
Den kun søndagsåpne butikken har en vid kundegruppe. Det er alt fra folk som spaserer forbi og er nysgjerrige, til dem som målrettet oppsøker butikken og vet akkurat hva de vil ha. Og mens finværet stråler over Oslo er det flere to-og firbente som stikker innom.
Jane Ulseth og Halvor Egner (ja, den Egner !) med hunden Baltazar, kjenner godt til Skogen Design. Søndagsturen går ofte til butikken, i tillegg til at de ivrig følger med på nett. Med retro-arrangementet som stod på kunne de ikke dy seg en liten tur ut for å sjekke tilbudene.
Titt og ofte kommer det inn tips fra folk som har kommet over et design de tenker Skogen kan være interessert i. Fra utsiden er det som å tre inn i en litt ukjent boble, hvor alle deler den samme interessen for kunst og design. Det går i utvekslinger av fakta om kunstneren man kun kan vite hvis man har lett etter, til diskusjoner om opphavet til en fløtemugge.
Det er merkelig alt det en liten gjenstand fra lenge, lenge siden kan ha å si for nåtiden.