Kunst på Løkka: – Vi trenger farger i livene våre!
En fargeløs by kan påvirker humøret og energinivået. Derfor har sykkelverkstedet Oslovelo fylt veggene med Andrea Gamsts (34) fargerike bilder.
De siste årene har debatten rundt «kromofobi» (frykt for farger) fått oppmerksomhet i mediene. Spørsmålet om hvorfor moderne arkitektur er blitt så grå og minimalistisk har fått fokus både i Norge og internasjonalt. Hvor har det blitt av farger i byene? Fotograf og billedkunstner Andrea Gamst fra Tromsø tar et oppgjør med de nøytrale fargene i moderne byer. Kunsten hennes viser hvordan en fargelagt by potensielt ser ut, og hvordan den kan påvirker oss mennesker.
– Farger er noe av det mest betydningsfulle som finnes når det kommer til hvordan det kan påvirke følelsene våre. Hvis du maler hele byen grå, vil også menneskene bli grå innvendig. Bildeserien min handler om å appellere til positive følelser ved å bygge en fargerik fremtid, forklarer Gamst.
Vil ha farger i byen
Gamst har jobbet med analog fotografering i ti år og er spesialisert i svart-hvitt-bilder. Da hun etterhvert følte at bildene manglet inntrykk begynte hun å eksperimentere med dem. I dag pensler hun over bildene sine med akrylmaling i knasj-farger som oransje, gult og grønn. Hun forklarer at fargene skal stimulere energi og munterhet hos seerne.
– En fargelagt by kan kompensere for den stadig fraværende naturen i livene våre. Og alle solnedgangene vi går glipp av bak de høye, triste byklossene, sier hun.
«Kunst på Oslovelo»
Daglig leder for Oslovelo Steffen Skau-Linnert (37) har startet konseptet «kunst på Oslovelo». Han har som mål å skape et lokale i stadig bevegelse og utvikling, med spennende dekorasjoner og inventar. Skau-Linnert sier seg meget fornøyd med Gamsts utstilling, og mener kunsten hennes bidrar til å gi en varmere atmosfære i lokalet:
– Bildene hennes er ekstremt tiltrekkende og spennende og vi er veldig glade for at Andrea hadde lyst til å stille ut her. Budskapet «fargelegg byen» er vanskelig å si seg uenig i, sier Skau-Linnert.