MOT STRØMMEN: Kjøpmann David Adampour (t.v) har ingen planer om å spørre etter selvbetjeningskasser. Her sammen med sin nye ansatt Ingrid Sel Skråmestø (t.h).

Kjøpmann
mot selvbetjening

Handel og Kontor beregner at 30 000 arbeidsplasser vil forsvinne fra den norske varehandelen de neste 10 årene. – Jeg håper staten har en plan for dem som ikke passer inn, sier kjøpmann og Årets osloborger 2018, David Adampour.

Publisert Sist oppdatert

Det er stor pågang foran papp-pressen til Rema 1000 i Torggata. De ansatte konkurrerer om å bli først ferdig, samtidig som humøret er på topp. Det er lite som tyder på at noen av dem er nedtynget av arbeidspresset som ofte kan forekomme i en dagligvarebutikk. Her er det nemlig langt flere på jobb enn hva som er normalt.

– Jeg har jobbet i en annen butikk tidligere. Der var vi 15 arbeidere totalt, og hverdagen var veldig hektisk. Her er vi over 50 personer, og da opplever man mindre press, sier Ingrid Sel Skråmestø.

Hun startet i jobben som butikkmedarbeider hos Rema 1000 i Torggata for to dager siden. Hverdagen Skråmestø beskriver er langt i fra hvordan Handel og Kontor spår fremtiden. Netthandel og teknologiskutvikling vil presse handelsstanden i Norge på både profitt og sysselsetting. 30 000 arbeidsplasser vil forsvinne i løpet av de neste 10 årene. Kjøpmannen i Torggata, David Adampour, ønsker å gå imot strømmen.

– Jeg tror vi må være mer bevisst rundt teknologisering av bransjen. Hvis du setter inn en selvbetjeningskasse, så må man i prinsipp fjerne et menneske.

Familie nummer to

SAMHOLD: Aslam Akbarzadeh har jobbet for Rema 1000 butikken i Torggata i fem år. For ham er samholdet i butikken helt spesielt, og gir Adampour mye av æren.

I 2018 ble David Adampour landskjent da han fikk prisen Årets osloborger. Det eneste kravet for å få jobb i hans butikk var at man var annerledes. I dag har alle hans ansatte en form for nedsatt funksjonsevne.

– Vi er som en familie nummer to. Da jeg startet som kjøpmann opplevde jeg at mange som banket på døren slet med å få seg jobb andre steder. De fleste vil være med og bidra til fellesskapet, men ikke alle får muligheten. Flere som opplever endelig å bli trodd på, utvikler seg til å bli selvstendige.

Han er nå redd for at den teknologiske utviklingen vil ha store konsekvenser for de som havner utenfor. Varehandelen er den nest største sysselsettingen i Norge med rundt 350 000 arbeidere. Bare helsesektoren er større. Varehandelen er også den sektoren med flest ufaglærte.

– Jeg håper at de har en plan for hva de skal gjøre for samfunnets del. Jeg er veldig glad i det naturlige og den menneskelige kontakten.

Ønsker sekstimers arbeidsdag

KRITISK: John Thomas Suhr er leder for fagforeningen Handel og Kontor Oslo og Akershus. Han er kritisk til hvordan arbeidsmarkedet utvikler seg

Leder for fagforeningen Handel og Kontor Oslo og Akershus, John Thomas Suhr, er kritisk til at amerikanske ideer for organisering av arbeidslivet begynner å få feste i Norge. De baserer seg på hvordan folk er en utbyttbar ressurs. Når teknologien utvikler seg, sparker man for å få inn ny kompetanse istedenfor å utvikle kompetansen hos dem som allerede er der. Han er klar på at fagforeningens politikk bygger på å dele på arbeidet.

– Handel og kontor går inn for sekstimers arbeidsdag. Det har vært ett av våre forslag til hvordan man kan møte en slik omstilling, sier Suhr.

Powered by Labrador CMS