Katten Asterix (13) lever godt med diabetes
Hverdagen hjemme på Jessheim ble brått snudd på hodet da matfar Christopher Caspersen (33) merket endringer i kattens toalettbesøk.
– Plutselig drakk Asterix veldig mye, og det var unormalt mye urin i kattedoen. Jeg skjønte med en gang at noe var galt, forteller katteeier Christopher Caspersen.
Og noe galt var det. Hos dyrlegen viste det seg at blodsukkeret til Asterix lå på langt over 30. Normalt skal det ligge mellom 4 og 6. Asterix fikk dermed påvist diabetes.
Christopher forteller at Asterix er en katt med stor appetitt, og har alltid vært litt overvektig. Sammen med alderen kan dette være årsaken til at han fikk sykdommen.
Omfattende sykdom
Veterinær ved Jessheim dyreklinikk, Ann-Charlotte Kittelsen, forteller at i tillegg til økt tørste, er vektnedgang et symptom på diabetes hos katter. Vektnedgang skjer som regel etter at katten har hatt diabetes en stund.
– Om katten er mye ute, vil det ikke være like lett å få med seg om den drikker eller tisser mye. Går katten med sykdommen over tid, vil den gå ned i vekt, bli slapp og se veldig syk ut, forteller hun.
Kittelsen legger til at en katt fint kan leve med sykdommen i flere år, men at det krever dedikerte eiere som gir god oppfølging.
– Det er en omfattende sykdom, og eierne er nødt til å være hjemme daglig. Det tar gjerne litt tid hos både katt og eier å venne seg til å utføre medisinering, forteller veterinær Kittelsen.
– Er det mange som velger å avlive katten om den får påvist diabetes?
– Det er et dyrevelferdsperspektiv. Blir det for mye for katt eller eier å håndtere, er det bedre å la den slippe. Men de fleste velger å prøve behandling.
For Christopher var det ikke tvil om at Asterix skulle fortsette å leve.
– Så lenge jeg er sikker på at katten har det godt, vil det aldri være et alternativ å avlive han. Han er familie, sier katteeieren bestemt.
Tidskrevende
For at Asterix skal holde blodsukkeret stabilt er han nødt til å få insulin hver morgen og kveld, til samme tid. Derfor er Christopher avhengig av å ha en hverdag hvor han kan være tilgjengelig til disse tidspunktene.
– Hva gjør du hvis du en dag ikke har mulighet til å være hjemme?
– Frem til nå har det alltid løst seg med hjelp fra familie og venner. Det er ikke så vanskelig som man skulle tro! Ellers drar jeg aldri hjemmefra uten å vite at han får medisinen sin, forteller Christopher og legger til:
– Sånn sett krever det mer planlegging i hverdagen nå enn før.
Problemfri behandling
Før Asterix får insulin, måler Christopher blodsukkeret for å finne ut hvor mye insulin han må få. Dette skjer på samme måte som hos mennesker; ved å stikke katten i poten, og registrere blodet på en blodsukkermåler.
Deretter setter han insulin med en insulinsprøyte inn i nakkeskinnet til Asterix.
Christopher forteller at det er en smertefri prosess, og at Asterix ikke synes det er noe problem å få den behandlingen han trenger.
– Han er en veldig rutinert katt, jeg trenger bare å rope navnet hans, så kommer han og gjør seg klar for dagens dose. Han sitter helt i ro til jeg er ferdig med å måle blodsukker og sette insulin, forteller Christopher.
Avslutningsvis forteller Christopher at han håper på å spre budskapet til flere katteeiere om at det er fullt mulig å gi katter med diabetes et fullverdig og godt liv, så lenge man følger instrukser fra veterinær.