Båtrace i Akerselva
har blitt en tradisjon
Det som begynte med en morsom idé, har for mange blitt en av sommerens høydepunkter på Grünerløkka.
Det begynner å nærme seg lunsjtider, og opp trappene på Espressohouse kommer en kul fyr i skinnjakke. Dette er mannen bak ideen som har blitt et av sommerens høydepunkter.
– Det begynte for fem år siden. Jeg synes det var for lite kulturtilbud i Oslo. Alternativene var å gå ut å drikke øl, bowle eller dra på kino, sier Christer Magnussen.
Magnussen la hodet i bløt, og kom på at han pleide å lage små båter av bark, som han satt ut i vannet da han var liten. Han bygget en liten promo, som han sendte nedover elva, og så at det fungerte like bra nå som før. Han bestemte seg for å lage en konkurranse, hvor deltakerne må bygge sin egen båt av materialer fra naturen. Båten skal så sendes nedover Akerselva. Den pinnebåten som overlever Akerselvas turbulente farvann, og kommer først i mål, vinner. Forslaget ble godt mottatt av vennegjengen, og dette ble starten på arrangementet, som på sitt femte år har blitt en tradisjonsrik begivenhet.
– Jeg inviterer i utgangspunktet venner og familie, men alle som vil er selvfølgelig hjertelig velkommen til å delta. Det er veldig gøy når det sprer seg utenfor min interne sirkel også, sier Magnussen.
Stor interesse
Første året var det tolv deltagere, andre året doblet det seg, og i fjor var det 35 stykker som kjempet om å bygge den mest standhaftige pinnebåten.
– Vi møtes på Grünerløkka, hvor alle blir delt inn i par. Hvis du ikke har meldt deg på med en kjæreste eller venn, er det alltid noen andre som kommer alene. I hagen min ligger det en rekke med små poser ved siden av hverandre, som inneholder pinner og diverse, som du skal bygge båten med. Parene får én time hver på seg, til å bygge ferdig «vinnerskipet», forteller Magnussen.
Han forteller at noe av det gøyeste med opplegget er å se entusiasmen blant deltagerne når de bygger båtene.
– Vi bruker hendene våre alt for lite. Det er moro å se hvor stolt man blir av å ha laget noe. De bruker en time på å sette den sammen, setter den på vannet, også blir det en ellevill stemning når de skal heie på den. Vi er en gjeng som løper nedover langs Akerselva og hoier og roper. Det er femten kaotiske minutter, flirer Magnussen.
Det er liten tvil om at arrangementet vekker oppmerksomhet. Hvert år stopper turister og andre forbipasserende opp, og lurer på hva som foregår.
Hvem som helst kan delta
Magnussen forteller at noe av det som er artig med å arrangere nettopp dette, er at hvem som helst kan delta. Det krever ingen spesielle fysiske ferdigheter, og alle stiller med mer eller mindre likt utgangspunkt. Hele poenget er at det skal være gøy.
– Det er veldig moro å se hvor forskjellig båtene blir. Jeg har for eksempel en arkitektvenn som bygger den klassiske båten, som har veldig mye riktig ved seg, også har jeg en designervenn som gjør det helt motsatte. Han er mer opptatt av det visuelle, og båten hans ser alltid veldig flott ut, med mast og ror og nøye gjennomtenkte detaljer, smiler Magnussen.
Det er ikke gitt at alle båtene kommer i mål. Akerselva byr på utfordringer for de små pinnebåtene, og det er mange som stopper opp og forsvinner underveis.
– Vi har en regel om at dersom du er villig til å vasse i elva, så er det lov til å løpe uti for å få båten i gang igjen. Jeg hadde med en kar i dress et år. Han tok av seg på beina, dro opp dressbuksa, og løp ut i elven. Det var veldig morsomt, og et bevis på at dette er en konkurranse som vekker vinnerinstinktet i folk.
Miljøvennlig
Det er viktig for Magnussen å påpeke at alt materiale han deler ut til båtbyggingen er naturvennlig. Flere av deltakerne har spurt om de kan få feste på små legofigurer og lignende, men regelen er at det kun er lov til å bruke det som ligger i de utdelte posene. Vi skal ikke forsøple Akerselva. For at deltakerne skal kunne skille mellom båtene, fester vi på små papirlapper i ulike farger.
– Jeg plukker alle pinnene selv, og sørger for at de har noenlunde lik størrelse. I fjor kappet mamma og pappa ned halve pæretreet sitt, og kom med en hel bunke med pinner i perfekt størrelse, som vi kunne bruke til båtrace-konkurransen. Det var jo veldig hyggelig, forteller Magnussen.
Årets båtrace går av stabelen 1. juni, og kanskje slår de ny deltakerrekord i år også.