Koker i kommentarfelt etter ny sykkelvei i Gyldenløves gate
FROGNER: Torsdag begynte asfalteringen av sykkelveien i Gyldenløves gate. Leder av Frogner miljø- og byutviklingskomité, Adam Tumidajewicz (MDG), mener det er vanskelig å argumentere imot den nye sykkelveien uten å bli smålig.
Torsdag 20. mai startet asfalteringen av den nye sykkelveien i Gyldenløves gate. Dette førte til stort engasjement i Facebook-gruppen «Fremtidens Frogners Velforening».
Under et bilde av den nylagte, røde sykkelveien koker det i kommentarfeltet.
«Tenk å fjerne all den fine, gamle kantsteinen til dette her. Det er bare så trist og tragisk at ord ikke kan beskrive det!», skriver en under bildet.
«Byen fylles opp med røde felt som nesten aldri blir brukt. Resultat av MDGs fanatiske kamp mot bilen.», skriver en annen.
Bymiljøetatens planer justert etter innspill fra beboere
Naboinformasjon for tiltak som bedrer forholdene for syklende og gående i Gyldenløves gate ble sendt ut i januar 2019. Det ble også opplyst om at uttalelser og spørsmål til forslaget kunne sendes til Bymiljøetaten, hvor frist for uttalelse var satt til 5. mars 2019, står det i et dokument fra Bymiljøetaten fra juni 2019.
Bymiljøetatens vurdering er at tiltaket innebærer bortfall av all gateparkering i Gyldenløves gate fra Eckerbergs gate til Niels Juels gate.
På grunn av lokal motstand til Bymiljøetatens planer ble saken sendt til byrådsavdeling for miljø- og samferdsel for en beslutning. Planen ble justert noe etter innspill og forslag fra beboere og andre, står det også i dokumentet fra Bymiljøetaten.
Hans Haanes (81) og Brit Mohr (79), som bor i Gyldenløves gate, er uansett enige i noen av kommentarene fra Fremtidens Frogner Velforenings Facebook-gruppe, om at den nye sykkelveien ikke burde funnet sted.
– De ødelegger totalt i forhold til hvordan det har vært, for det har vært veldig fint, sier Haanes.
Han mener det var den beste sykkelgaten i byen, allerede før de begynte endringene av veien.
Mohr sier seg enig, fordi det allerede var så god plass i gaten.
– Jeg synes det er veldig mange andre ting å bruke penger på, som etter pandemien og all arbeidsledigheten, og alle som står i kø på NAV. Så kan de plutselig bruke 30 millioner på 600 meter vei til ingen nytte – for det var så fint fra før, sier hun.
Mister parkeringsplasser
Berit (55), som også bor i området, synes gjennomføringen av sykkeltiltakene i Gyldenløves gate er trist, fordi de tar bort parkeringsplassene.
– Her var det fint å sykle uansett, fordi man kan sykle mellom trærne, så jeg opplever egentlig at de ikke lager sykkelvei for miljøet, men at de gjør det for å få bort bilene.
Leder av Frogner miljø- og byutviklingskomité, Adam Tumidajewicz (MDG), forteller at han ofte får høre at MDG bruker enhver anledning til å fjerne parkeringsplasser. Han er ikke noe redd for å svare tilbake.
Han synes det er «toppen av frekkhet» at noen klager over hvor dårlig utnyttelse av penger det er når det lages nye sykkelveier. Selv mener han det er dårlig utnyttelse av penger, og areal, å ha biler stående midt i en gate.
Han forteller også at man må se på folkehelse-effekten ved å lage flere sykkelveier, og at hovedfaktoren bak det at sykkelandeler er lave i byer over hele Europa, er at folk er redde for å sykle.
– Når jeg er på vei her med sykkel, er det dårlig sikt, og jeg kan ikke kjøre på fortauet uten å formelt sett få en bot. Kommer jeg uansett opp der, vil jeg bli skvist ut. For en 15 åring som skal sykle til skolen hver dag, er ikke det trygt å måtte gå gjennom disse øvelsene hver dag.
Han forteller at Gyldenløves gate kommer til å få stor plass, åpent rom, og at det gjøres innsnevringer for å unngå at folk kjører fort. Det vil gi bred plass til syklister som slipper å ligge foran sure bilister.
Har fått nasjonal oppmerksomhet
Saken om gjennomføring av sykkeltiltak i Gyldenløves gate har fått nasjonal oppmerksomhet, og Tumidajewicz kan ikke si seg enig i at lokalbefolkningen ikke blir hørt.
– Jeg mener at vi har en utrolig god sak for å fjerne gjennomgangstrafikk, og få flere over på kollektiv trafikk og sykkel. Det er bedre for skattepengene våre, det er bra for helsen vår, og det er generelt bra for hvordan byen ser ut.
– Jeg mener det er vanskelig å argumentere mot, uten å bli smålig, legger han til.
Vanskelig for småbarnsfamilier
Frogner-beboer, Hanne Bismo Mustad, er også engasjert i debatten om fjerning av parkeringsplasser på Frogner, og generelt i hele Oslo.
Hun mener også at byrådet benytter enhver anledning til å fjerne beboerparkeringene ved å «dra miljøkortet», men synes ikke det er her klimakampen skal stå. Selv er hun opptatt av å tenke miljøvennlig ellers i hverdagen og bruker bilen minimalt.
Biler har hele tiden vært en del av bybildet, forteller Mustad oppgitt når hun snakker om at parkeringsplasser forsvinner over hele byen.
– Hva gjør det med demografien, da? Skal byen kun være for de som greier seg uten bilen, eller for de som har økonomi til egne parkeringsplasser? Spør hun seg selv.
Hun argumenterer med at det gjør hverdagen for småbarnsforeldre ekstra vanskelig. Spesielt hvis man er alene.
– Hva skal man gjøre når man kommer hjem med to små barn som knapt kan gå selv, og man ikke finner parkering? Sier hun, og legger til:
– Skal jeg da sette fra meg barna sammen med bagasjen i inngangen, og kjøre rundt i et kvarter og finne en parkering som er langt unna, mens barna står der alene? Eller hva om du har tre barn som skal i barnehage, og de to minste må ha med barnevogner for dagsoving – det er ikke helt enkelt å få transportert både barn og barnevogner med sykkel eller kollektivt.
– Eller familier som har fått barnehageplass langt unna hjemmet sitt, og er nødt til å bruke bilen for å rekke å komme seg til jobb? Når skal byrådet komme på banen og lytte til oss? Spør hun.
Leder av Frogner miljø- og byutviklingskomité, Adam Tumidajewicz, forklarer at selv om noen parkeringsplasser blir fjernet, er det fortsatt mye plass til biler igjen på Frogner.
– Vi har i underkant av 17.000 parkeringsplasser å parkere på hvis du har beboerparkeringskort. Om du bor ned i gaten der, og ikke finner en plass rett utenfor døren, er det litt som å forvente når man parkerer i Oslo sentrum. Det er også priset inn i beboerparkeringen. Da kan du parkere helt fra Skøyen til Majorstuen med det løyvet. Om du er blant de som ikke har privat P-plass i Gyldenløves gate, er det ikke urimelig å måtte gå 100 meter fra bilen til døra – de aller fleste klarer det, sier Tumidajewicz.