Operataket i strålende sol. Værmeldingen for 17.mai ser lovende ut.

17.mai-guiden: Hva skjer i Gamle Oslo?

Hva skjer i bydelen? Hva må du tenke på dersom du skal ta kollektivtransport? Og hvordan tar du best vare på bunaden? iGamleOslo har samlet sine beste tips.

Publisert Sist oppdatert

Rekkefølgen i barnetoget: Skolene i Gamle Oslo

Brynseng skole: 95 

Gamlebyen skole: 56 

Kampen skole: 55 

Tegleverket skole: 27 

Tøyen skole: 49

Vahl skole: 57

Vålerenga skole: 38

Slik det ser ut nå, skal Oslo bade i sol på 17.mai. iGamleOslo tar en telefon til Meteorologisk institutt mandag kveld.

–Hvor sikre er dere på at Oslo får sol og varme?

–Det har vært usikkert en god stund, men nå er vi relativt sikre. Det blir høye temperaturer, og lite skyer. Det kan bli opp mot 24 grader utover ettermiddagen, sier vakthavende meteorolog Per Egil Haga.

Tips til kollektivtrafikken 17. mai

Mange skal reise 17. mai, så beregn ekstra god tid og kjøp billett på forhånd. Husk også familierabatten hvor en voksen med gyldig billett kan ha med seg inntil fire barn under 18 år gratis.

Trikk, buss, båt og T-bane kjører lørdagsruter på 17.mai. Deler av Oslo sentrum stenges for trikk og buss på grunn av barnetoget. En del busslinjer andre steder vil kjøre alternative traseer. Sjekk reiseplanleggeren på ruter.no eller i appen for oppdatert informasjon om din linje.

Skal du til Oslo sentrum med T-banen anbefales det å benytte stasjonene Stortinget eller Jernbanetorget.

· Kjøp billett i Ruter-appen. Da sparer du ombordtillegget, og alle kommer raskere fram.

· Husk familierabatten! Du kan ta med inntil fire barn under 18 år gratis hvis du er over 18 år og reiser med gyldig billett.

· Beregn god tid. Det er mange som skal ut å reise denne dagen, Enkelte steder går det også barnetog i buss- og trikketraseene som kan føre til forsinkelser og omkjøringer.

· Unngå Nationaltheatret T-banestasjon. Kapasiteten her er begrenset. For å unngå trengsel oppfordrer vi deg til å bruke T-banestasjonene på Stortinget eller Jernbanetorget. Du bør også avtale møteplass andre steder enn i området rundt Nationaltheatret.

Kilde: Ruter.no

Bunads-guiden

Mange kan få seg en overraskelse når de tar frem bunaden kvelden før. Plutselig kommer du på at bunaden ikke passet i fjor, eller den søljen som ikke ble med hjem. Og hva kan du gjøre når isen havner i fanget? Vi har spurt Marianne Lambersøy fra Embla bunader om tips.

Lambersøy forteller at sømkyndige har kø hele våren, og at bunader som regel er for kompliserte til at man med letthet kan justere dem selv.

Marianne Lambersøy

– Det viktigste er å ikke pakke frem bunaden kvelden før, eller enda verre samme morgen. Vi har flere ganger måttet hjelpe kunder som for eksempel har manglet sokker til herrebunaden sin eller spydet til Rogalandsbunaden sin, og uten disse er det vanskelig å bruke bunaden man kanskje har gledet seg i mange måneder til å gå med. Har man linskjorte vil man absolutt ikke ta den frem samme dag og begynne strykejobben rett før den skal brukes. Heng den opp noen dager før klart strøket så sparer man seg for mye stress, sier hun.

– Hva bør man gjøre med sølvet?

– Sølvet bør ses over noen uker før det skal brukes. Nærmere 17.mai er det kø hos alle sølv- og gullsmeder på tromling av sølv som har blitt oksidert. Hvitt sølv kan man pusse og dyppe selv, men det oksiderte har best av proff behandling.

Hvis uhellet først er ute, og man søler på bunaden, har du noen tips?

–Søler man på bunaden er det best å ta det med én gang. Man kan ta mye med en klut og vann. Har man fått på flekker på for eksempel skjorta bør den legges i bløt så fort du har mulighet, og så vaske etter anvisning etter den har ligget bløtlagt.

– Hva er årets bunadstrender?

– Vi ser at trender som silkeskjerf, hårbånd og bøyler bare forsterker seg, og at skjorter med farger og mønster har doblet seg siden sist år. Vi ser med glede at mange unge har latt seg inspirere til å sy sin egen skjorte med eget stoff. Det gleder oss, fordi vi liker mangfold, individualitet og skaperglede. Det samme gjelder trenden med egenkomponerte drakter.

– Har du noen råd til de som ønsker å lage sin egen bunad eller drakt?

–Her en del mye kreativt ute og går. Her vil vi råde folk til å bruke de beste materialene de får tak i og som ikke lett blir forringet over tid. Gjør du det, vil du bare bruke drakten noen få år, og så er det ikke gøy å ta den på lengre. Setter du sammen egen drakt eller bunad er Finn.no første stedet jeg hadde kikket for å se om det er noe man kan få tak i stykkevis og delt. Som for eksempel en stakk eller en løs vest man kan justere selv. Her kan man også gjøre gode kjøp av brukt sølv. Reiser man til Spania eller Italia er det mulig å få tak i vakker, eksklusiv brokade der til for eksempel en vest. Da må man ofte betale litt, men man får med seg noe unikt som kanskje ingen andre har.

Lambersøy vil til slutt trekke frem det viktigste rådet for dagen:

– Det aller viktigste er likevel å kose seg på dagen uavhengig av hva man går med og tilstanden til dette. Det kommer mange 17. mai-fester, og fikser man ikke alt til denne kan man fikse til neste.

Hva skjer?: i Gamle Oslo

08:30: Bekransning

Christian Magnus Falsens grav på Gamlebyen Gravlund. Tale: Adele Matheson Mestad. Oslo Janitsjar spiller.

 

17. mai-konsert med Trill Vokalensemble

Fredag 17 mai 2024 15:00–15:30

Botanisk Hage, Tøyen Hovedgård

Gratis

Om 17. mai-konsert med Trill Vokalensemble

Koret Trill fyller nasjonaldagen med sang i Botanisk hage.

Trill er et kvinnekor med rundt 25 medlemmer, basert i Oslo.

Konserten i Botanisk hage er gratis og åpen for alle som ønsker å høre vakre toner på Nasjonaldagen. På programmet står musikk fra flere kjente, norske artister, i tillegg til kjente og kjære 17. mai-sanger.

Konserten finner sted ved Tøyen hovedgård (rett ved kafeen).

 

Serveringsstedene i Bjørvika ligger på rekke og rad. Foto: Vanja Skustad Floberg
Powered by Labrador CMS