Natteravnenes håndtering av russefeiringen
Ved St. Hanshaugen samles det tusenvis av russ hvert år for å feire at 13-års skolegang snart er unnagjort.
Sesongen
for den årlige russefeiringen lever for fullt, og ved St. Hanshaugen er russen
godt i gang med russefeiringen.
Lasse Norbom er generalsekretær i Natteravnene. Han forklarer hvordan jobben til natteravnene ved St. Hanshaugen er på denne tiden av året.
- Vi er alltid godt forberedt før vi ankommer stedet. Vi møtes klokka ti, og vi kjører som regel tre biler til samme sted. Vi er til stede hele tiden, og ser an situasjonen blant de som er der. Om noen trenger hjelp så hjelper vi til, sier Norbom.
Kommer ikke tomhendt frem
Det er noen spesifikke ting som går igjen hvert år. Derfor tar natteravnene alltid med seg det som trengs, før de drar ut til haugen.
- Vi har alltid med vannflasker og tepper til de som trenger det. Av erfaring så ser vi at det alltid er noen som har fått i seg for mye alkohol, og som dermed trenger vann. Det er også mange som er altfor lettkledd, og temperaturen er ikke varm nok for det om natten i mai, sier han.
Norbom og gjengen jobber selvfølgelig ikke alene om dette. De har et godt samarbeid rundt seg hele tiden.
- Vi har et veldig godt samarbeid med politiet hvis det skulle skje noe. Hvis noen blir veldig dårlig, så kjører vi de til legevakta, sier Norbom.
Roel Bakke har tidligere vært russ, og han vet hvordan det er på St. Hanshaugen rundt denne tiden av året. Han hadde gode venner i russegruppa si som han hang med på haugen.
- Det var gøy og sosialt å være russ, og dagene mot 17. mai gikk veldig fort, sier Bakke.
En populær møteplass
St Hanshaugen er et «hotspot» under feiringen, og Bakke har en mening rundt dette.
- Haugen ligger såpass sentralt at det er et fint sted der hvor man lett kan møtes. Plassen er veldig åpen, og det er lett å bevege seg rundt på området, sier Bakke.
4000-5000 russ samles ved St. Hanshaugen hvert år. Russetiden varer i en drøy måned, og St. Hanshaugen er et populært sted å være på denne tiden av året.